Gehaktballen met champignons in roomsaus

Een heel geslaagd herfstgerechtje, afgewerkt met frisse komkommerblokjes en heerlijke veenbessen. Super!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

2 grote uien
2 teentjes knoflook
5 takjes verse peterselie
600 g gemengd gehakt
1 ei
3 eetlepels paneermeel
2 eetlepels worcestersaus
1/2 komkommer
6 takjes dille
1,5 eetlepel goede boter
300 g kleine champignons
100 ml droge witte wijn
1/2 zakje champignonsoep-poeder (oplossoep)
200 ml room 30% vet (goed gekoeld)
4 eetlepels veenbessencompote
zout en peper

Pel en versnipper de uien en de knoflook. Verhit wat olie in een grote pan en fruit er de helft van de ui en de helft van de knoflook in. Zet opzij.

Meng het gehakt met behulp van een vork of met je handen met het ei, het paneermeel, 1 eetlepel worcestersaus, zout en peper naar smaak, de peterselie (boven de kom fijn knippen) en het ui-knoflookmengsel. (LET OP: de pan heb je nog nodig!)
Als alles goed gemengd is, rol er er dan met je handen gehaktballetjes van.

Verhit de boter in de pan en bak er de gehaktballetjes - eventueel in twee porties - zo'n vijf minuten al roerend in. Neem ze uit de pan en zet ze even opzij. De pan heb je nog nodig.



Maak de champignons schoon en snijd de grotere exemplaren in de helft of in kwartjes. Bak bijna alle overige ui (hou nog een eetlepel opzij) en knoflook in het bakvet dat nog in de pan zit. Voeg de champignons toe en bak alles een vijftal minuten op hoog vuur. Roer geregeld.


Verwijder ondertussen de zaadlijsten uit de komkommer (met een lepeltje) en hak de komkommer in kleine blokjes. Voeg er de overige eetlepel ui aan toe en knip ook de dille erbij. Breng op smaak met wat zout en peper.


Blus het champignon-uimengsel af met 250 ml water en de witte wijn. Roer het soeppoeder erdoorheen en kook drie minuten op laag vuur. Roer 100 ml room door de saus. Breng op smaak met 1 eetlepel worcestersaus. Verhit tenslotte de champignons nog even in de saus.


Klop de overige 100 ml room half stijf.

Serveer het gerecht met het komkommermengsel, een schep geklopte room en een lepel veenbessencompote. Smakelijk!


(recept uit Koken & Genieten)

Reacties

Populaire posts