Bloemkool-wortelschotel met gehaktballen

Lekker, lekker, lekker en ideaal voor met kinderen! (die bloemkool lusten ;)) Hier eet een van de twee zonen geen vlees, maar dat vormde bij dit gerecht geen probleem aangezien de gehaktballen erg gemakkelijk te omzeilen zijn bij het uitscheppen. Geslaagd!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

1 bloemkool
2 wortelen
500 g gemengd gehakt
3 eetlepels paneermeel
1 ei
1 theelepel mosterd
zout en peper
2 eetlepels boter
2 eetlepels bloem
200 ml melk
60 g roomkaas (à la Philadelphia)
nootmuskaat
1 eetlepel amandelschilfers
1 bakje tuinkers

Snijd roosjes van de bloemkool en was ze. Schil de wortelen en snijd ze in stukken.
Breng ruim wat water aan de kook met een beetje zout en laat de groenten hierin zo'n 6 minuten koken. Klaar? Giet dan het water NIET allemaal weg. Je hebt er nog 200 ml van nodig! Dat dien je dus op te vangen.

Kneed het gehakt met het paneermeel, het ei, de mosterd en wat peper en zout goed door elkaar. Dat kan je doen met een vork of gewoon met je handen. Rol er dan ongeveer 20 gehaktballen van.
Verhit wat olie in een pan en bak de balletjes daar rondom in aan.

 


Verwarm de oven alvast voor op 200°C.

Maak dan de saus. Smelt daarvoor de boter in een pan en bak daarin de bloem. Door de bloem te bakken krijgt de saus geen typische bloem-smaak. Blus af met 200 ml van het kookvocht dat je hebt bewaard en roer ook de melk en de roomkaas erdoor. Breng de saus aan de kook en laat ze ongeveer 3 minuten op hoog vuur staan. Roer af en toe eens door. Breng de saus op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Verdeel dan de groenten, de gehaktballen en de saus over een ovenschaal. Bestrooi met de amandelschilfers en plaats 30 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven.


Als de schotel klaar is, knip dan de tuinkers af en strooi over het gerecht. Lekker!!!


(recept uit maandblad 'Koken & Genieten')

Reacties

Populaire posts