Walnotencake

Deze week kwamen onze kinderen terug van een logeerpartijtje bij hun grootouders en ze hadden een grooooote doos vol walnoten bij zich. Lekker! Maar toch wel erg veel... We besloten een deel van de noten te verwerken in een cake. Het werd een voedzame cake met een soort broodstructuur. Lekker hoor!


Dit heb je nodig:

5 eieren
50 ml melk
250 g goede boter, op kamertemperatuur (of eventueel KORT opgewarmd in de microgolf)
200 g bruine suiker (of 100 g bruine suiker en 100 g rietsuiker, zoals ik deed)
enkele druppels vanille-essence
300 g bloem
1 theelepel bakpoeder
150 g walnoten (liefst vers geraapte)

Pel de noten en hak ze in fijne stukjes (maar niet tot poeder) in de keukenmachine / cutter of eventueel met een mes.


Verwarm nu al maar de oven voor op 180°C. Het duurt immers niet zo lang om het cakebeslag te maken.

Kluts de eieren samen met de melk in een mengkom.

Doe de zachte boter in stukjes in een andere kom (bijvoorbeeld die van de keukenmachine) en klop de boter een minuutje op lage snelheid door elkaar. Voeg dan de suiker en de vanille-essence toe en klop nog een minuutje verder.

Voeg ook het mengsel van eieren en melk toe en meng alles nog eens goed door elkaar.

Tenslotte voeg je nog de bloem, het bakpoeder en de noten toe. Meng alles nog een keer goed.




Beboter de cakevorm en leg er een schepje bloem in. Schud de bloem langs de randen zodat de binnenkant van de cakevorm helemaal bedekt is met bloem. De overtollige bloem mag uiteraard weg. De cake zal op deze manier na het bakken gemakkelijk uit de vorm komen.


Bak de cake 45 minuten op 180°C. Als je met een (houten) prikker in de cake gaat (tot in het midden van de cake), moet die er droog weer uitkomen. Is dat niet zo, dan laat je de cake nog enkele minuutjes langer bakken.

Is de cake klaar, laat hem dan even wat afkoelen in de vorm en plaats hem na een tiental minuten op een rooster om hem verder te laten afkoelen.

SMAKELIJK!!!

 
(gebaseerd op een recept uit Dagelijkse Kost, Jeroen Meus)

Reacties

Populaire posts