Pasta-gehaktschotel met courgette, wortel en rucola

Met een klassieke pasta bolognaise kun je me niet echt bekoren... al voel ik me daarin wel een uitzondering want de meeste mensen blijken dol op pasta te zijn en kunnen er van blijven eten. Zo ook de rest van mijn gezin. Maar ik niet dus. Deze pastaschotel daarentegen kon me wél helemaal bekoren! Mmm, dit maak ik beslist vaker! :)


Dit heb je nodig:
(voor +/- 3 personen)

1 sjalot of 1/2 ui
2 wortels
1 courgette
2 lente-uitjes
2 plakken ontbijtspek (ik nam Italiaanse ham & dat was ook héél erg lekker)
+/- 2 eetlepels + 1/2 theelepel olijfolie
250 g holle pasta
zout en peper
200 g gemengd gehakt
1/2 eetlepel tomatenpuree
200 ml hele gepelde tomaten (uit blik)
1/4 groentenbouillonblokje
1/2 theelepel gedroogde oregano
65 g mozzarella
40g belegen kaas (stuk kaas, geen sneetjes)
40g rucola
1/2 theelepel balsamicoazijn

Pel en snipper de sjalot / ui (bijvoorbeeld met een groentenmolentje). Schil de wortels en snijd ze in plakjes. Was de courgette, halveer ze in de lengte en snijd ze dan in plakjes. Snijd ook de lente-uitjes in stukjes. Hou het witte deel en een stukje van het groene deel bij. Het taaie groene deel verwijder je.


Snijd of trek de ham of het spek in stukjes. Bak deze al roerend in een droge pan (zonder vetstof) knapperig in enkele minuten. Neem ze dan uit de pan en zet ze opzij. De pan heb je verder nog nodig.


Verhit dan een eetlepel olie in dezelfde pan en bak de wortel- en de courgetteschijfjes er al roerend zo'n 5 minuten in. Voeg dan de lente-uitjes toe en laat ze nog 2 minuten mee bakken. Breng dit alles op smaak met peper en zout en neem het uit de pan. Zet het groentenmengsel even opzij. De pan heb je zo meteen weer nodig.


Zet de pasta in een pot warm gezouten water op het vuur en kook hem in ongeveer 10 minuten (of zoals de verpakking het aangeeft) gaar.

Verwarm ondertussen ook al de oven voor op 200°C.

Verhit nogmaals een beetje olie in de pan en voeg het gehakt toe. Bak het 'rul' (duw het wat in stukjes en blijf roeren tijdens het bakken). Als het nog een beetje rood is, voeg dan de gehakte sjalot / ui toe en bak deze een minuutje mee. Voeg de tomatenpuree toe en roer deze door het mengsel.
Voeg dan de tomaten uit het blik toe (+ het bijbehorende sap) én 75 ml water. Druk de tomaten in kleinere stukken. Roer ook nog het bouillonblokje en de oregano erdoor.

Laat het geheel zo'n 10 minuten onafgedekt koken. Roer af en toe eens door. Kruid alles met wat peper en zout.


 

Giet de pasta af en meng hem met de groenten en met de gehaktsaus.

Vet een ovenschotel in met een beetje olie en schep er het mengsel in.
Snijd de mozzarella in stukjes en verdeel hem over de pasta. Rasp tenslotte ook nog de belegen kaas erover met een rasp.


Laat het geheel 20 minuten bakken in de op 200°C voorverwarmde oven.

Meng terwijl de schotel in de oven staat de rucola met de ham (of het spek), 1/2 theelepel olijfolie en de balsamicoazijn. Verdeel dit mengsel over het gerecht net voor je het opdient.

Smakelijk!!!


(recept uit maandblad 'Koken & Genieten' - juni 2013, pagina 8)

Reacties

Populaire posts