Pana cotta van chocolade met kaneelpeertjes

Chocolade, kaneel, peer en amandelschilfers... Een fantastische combinatie. Deze pana cotta is bovendien gemakkelijk en snel te maken. Ik heb hem nu twee keer gemaakt en hij behoort al meteen tot mijn favoriete dessertjes. Absoluut voor herhaling vatbaar!


Maar wat is nu juist 'pana cotta'? Letterlijk vertaald betekent panna cotta 'gekookte room'. Het is van oorsprong een Italiaans dessert en het bestaat voornamelijk uit room, suiker en gelatine. Dit laatste ingrediënt zorgt ervoor dat het een vast geheel wordt, dat ook zijn vorm kan behouden als je het uit het omhulsel neemt waarin het is opgesteven.

Maar nu genoeg theorie... Laten we eraan beginnen!

Dit heb je nodig:
(voor 4 grote of 8 kleine porties)

2 gelatineblaadjes
300 ml goed gekoelde room (vetgehalte van minstens 30% - staat op de verpakking)
60g goede pure chocolade
30g poedersuiker
1/2 zakje vanillesuiker (= 4 g)
20g amandelschilfers
2 kleine peren
sap van 1/2 citroen
20g goede boter
1 theelepel kaneelpoeder

Week eerst de gelatineblaadjes in een schaaltje/tas koud water.


Giet de helft van de room (= 150 ml) in een kookpotje en breng hem kort aan de kook. Voeg de stukjes chocolade toe en roer deze erdoor. Blijf roeren tot je een egaal mengsel bekomt en neem dan meteen het potje van het vuur.



Knijp het water uit de gelatineblaadjes en roer de blaadjes door het nog warme chocolademengsel tot ze volledig zijn opgenomen. Laat het geheel afkoelen en roer dit regelmatig om.

Giet de resterende 150 ml room in een schaal die goed koude opneemt (roestvrij staal bijvoorbeeld) en zet deze samen met de kloppers van de mixer in de koelkast. (room kloppen kun je best doen als alles goed gekoeld is!) Klop na enkele minuten de room samen met de suiker en de vanillesuiker dik vloeibaar op.
Schep het afgekoelde chocolademengsel er vervolgens voorzichtig door. Om zeker te zijn dat er geen brokjes in het mengsel terecht komen, kun je het best even door een zeef gieten.


Verdeel het mengsel over vier of acht schaaltjes/glaasjes en plaats deze minstens twee uur in de koelkast. Je mag ze er gerust ook langer laten instaan.


Kleur voor je de pana cotta serveert de amandelschilfers even in een pan zonder vetstof. De amandelen geven namelijk zelf voldoende olie af om ze goed te kunnen bakken. Doe dit door geregeld met de pan de schudden en bak ze slechts heel even tot ze mooi goudbruin gekleurd zijn. Laat ze zeker niet onbeheerd achter want dan kunnen ze snel zwart worden.
Zet ze even opzij.


Schil de peren en snijd ze in bescheiden reepjes. Besprenkel deze met citroensap.



Smelt de boter in een pan. Bak er de peerreepjes in gedurende ongeveer twee minuten. Roer ze geregeld om. Bestrooi ze tegen het einde met de kaneel en roer alles nog eens goed door elkaar. Laat ze even afkoelen.


Leg net voor het serveren de peertjes op de pana cotta en strooi er de amandelschilfers over. Smakelijk!!!!



(receptje uit 'Simply You', magazine van Carrefour)

Reacties

  1. ik zal er eens aan beginnen, want het staat op onze oudejaarsavond menu... dat wordt weer smullen! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ze waren trouwens heeeeel lekker... en goed gelukt...

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts